Wednesday, November 21, 2012

ABR – o tehnica revolutionara pentru persoanele cu nevoi speciale





ABR vine de la Advanced Biomechanical Rehabilitation, si inseamna reabilitare biomecanica avansata (avansata - pentru ca merge un pas mai inainte fata de toate celelalte tehnici pentru persoanele cu nevoi speciale, biomecanica – priveste corpul ca un mechanism cu elemente pentru functii, reabilitare – imbunatateste calitatea vietii persoanelor cu nevoi speciale). ABR este o impreunare a logicii matematicii, fizicii si a anatomiei.
De ce este o tehnica revolutionara? Cele mai multe dintre tehnicile care se aplica pentru persoanele cu nevoi speciale, precum si cele mai multe scoli care se preocupa de aceasta tematica, sunt adeptii teoriei potrivit careia creierul este principalul vinovat pentru toate ramanerile in urma a dezvoltarii psihomotrice, si pentru ca creierul nu se poate repara inseamna ca si aceste stari nu pot fi depasite.
Intregul proces de reabilitare se bazeaza pe antrenament, invatare prin repetare, construirea de drumuri in creier prin anumite scheme etc. Fiecare intrerupere mai lunga a antrenamentului duce la scaderea functionalitatii. 
   ABR este adeptul unei teorii total opuse si care se dovedeste prin rezultatele obtinute. Dereglarile la dezvoltare la persoanele cu nevoi speciale provin de la dereglarile structurale care apar ca rezultat al slabiciunii interne a corpului. Iata ce inseamna acest lucru:
In momentul in care are loc o suferinta a corpului indiferent de cauza, in urmatoarele 48 de ore sufera intregul corp. Precum straturile superioare ale muschilor au o tonalitate aparte, asa si toate organele interioare (plamanii, diafragma, matele etc.) au o tonalitate aparte. Cand corpul sufera, acea tonalitate scade considerabil si organele incep sa-si piarda marimea. 

In starea lor sanatoasa, organele sunt tari, umplu scheletul si-i dau un suport a oaselor.. 


Cu scaderea volumului organelor, oasele isi pierd suportul si se stramba. Intregul schelet sufera o deformitate. Prin periosteum oasele sunt legate cu muschii.
Miscarea oaselor de la locul lor duce sau la scurtare  sau  lungire a muschilor si drept urmare muschii devin sau  rigizi sau  fara putere.

 Creierul afectat poate fi vazut doar de specialist pe foto cu raze X.
Dar ceea ce se poate vedea cu ochiul liber la toate persoanele cu dezvoltare psihomotrica afectata este schimbari in piept (cel mai adesea ridicat, piept balonat iar ultimele coaste se largesc), stomac care in pozitie de sezut se baloneaza sub greutatea pieptului (pieptul se scufunda in stomac), 
 IANTE DI ABR                                                           DUPA 2 ANI ABR
                                                       

clavucula care in mod normal sunt in pozitie aproape orizontala  de obicei sunt puse intr-o pozitie diagonala,


CORPU NORMAL                                                  COPIL CU PARALIZIE CEREBRALA




 MARTIE 2011                                                                                                         
              APRIL2012
pelvisul este mai stramt, trupul nu are formele normale,este foarte plat ca o scandura si e mai stramt, 
gatul este mai scurt si mai slab decat este normal,

MARTIE2011                                                                 APRIL2012


 incheieturile sunt slabe (la degetele mainilor spre expemplu, incheieturile intra spre inauntru) etc. Intrebarea este, ce se intampla cu muschii – realizatorii functiilor.
De exemplu, muschiul  trapez,este un muschi mare in corpul nostru, incepe de la osul occipital al capului, prin gat se largeste pe partea de sus a spatelui prin umeri, si una din functiile sale este sa miste mainii. 


 Cand oasele pe cap sunt miscate de la locul lor, gatul este mai scurt, spatele mai stramt si cu o alta forma, atunci normal ca si muschiul in forma de trapez are forma si marimea dereglate. Atunci si de ce ar functiona normal?!


Daca muschiul  trapez nu indeplineste conditii pentru buna functionare, atunci cum putem sa spunem ca creierul nu trimite semnale catre muschi si de aceea nu exista functiune?!
 Intr-o masina stricata chiar daca se pune un motor extra bun si cel mai puternic, in continuare masina va merge cu o viteza limitata sau nu va merge deloc.

Si cu corpul nostru este aceeasi poveste. 
 Pana cand nu se schimba structura corpului, pana cand nu se aduc elementele inapoi la locul lor, nu putem sa dam vina pe creier pentru nefunctionalitate.

ABR se axeaza pe normalizarea structurii corpului prin intarire a slabiciunilor interioare a corpului (prin intarire a fasciilor – tesutul de legatura a corpului nostru). 


Prin normalizarea structurii corpului imbunatatirle functionale au loc in mod spontan si fara antrenament si scheme pentru invatare de functii. 

Asa cum se schimba structura corpului, vedem cat de extraordinar si perfect este creierul uman. El se adapteaza la situatia nou-creata si semnalele incep sa curga pur si simplu, ca si cand este dat la o parte obstacolul din drum. 

http://www.youtube.com/watch?v=vEpH-u0gR48

Asa este si la cele mai grave forme de paralizie cerebrala, asa se dobandesc imbunatatiri, iar la cele mai usoare scopul este functii fara limite. Drept urmare, dezvoltarea intodeauna urmareste legile naturale de dezvoltare a unui nou-nascut sanatos, mai intai control la cap iar mai apoi sezut, tarit, stat, mers...indiferent ce vrsta are prsoana care se trateaza. Cu ABR se imbunatateste si vorbirea si motrica fina.
ABR este o tehnica in care parintele este terapeutul principal. In fiecare zi se fac exercii timp de 2-3 ore. Copilul este pasiv, culcat sau in sezut iar parintele lucreaza. Miscarile sunt lente, iar senzatia este placuta. Aproape niciodata nu se lucreaza la maini si picioare. Exercitiile sunt pentru piept, stomac, gat, spate, cap...cum se intaresc aceste parti ale corpului, astfel se relaxeaza mainile si picioarele, spasmul scade, functiile se imbunatatesc.

Cu ABR este folosita legea fizicii si anume: daca doua corpuri cu aceeasi densitate se pun unul deasupra celuilalt, atunci o energie mecanica se poate transmite de la un corp la celalalt. Fasciile sunt compuse din colagen si elastina si ambele se pot intari cu ajutorul energiei mecanice. Scula de lucru sunt constructii de materiale cu densitate asemanatoare cu densitatea corpului uman.

Astfel, folosind aceste constructii, in conformitatea cu legea mentionata, energie mecanica se poate transmite si pana la straturile cele mai adanci ale fasciilor si asa se intaresc si cele mai adanci parti ale corpului. Sustine tehnica ABR si o cercetare a carei rezultate au aratat ca la un muschi spastic tesutul de legatura este de 43 de ore mai slab decat la un muschi normal. Deci trebuie sa fie intarit ca sa revina muschiul la normal. Pe de alta parte, fasciile nu se gasesc sub control deplin a sistemului nervos central si de aceea rezultatele obtinute nu se pierd.
 IANTE DI ABR                                    DUPA ABR
 

Cand se intaresc fasciile nu se mai fac mai slabe. Nu este nevoie sa se mai exerseze in continuare ca sa se mentina rezultatele obtinute. Pentru ca fasciile pot sa se intareasca pana cand ele sunt vii, pentru ABR nu exista o limita de varsta.

 Pentru ca fasciile se pot intari la orice persoana, viata se paote imbunatati si la persoanele care se gasesc intr-o stare foarte dificila. Atata timp cat se exerseaza se obtin rezultate. Este interesant ca rezultatele sunt dinainte prevazute.
ABR este o tehnica revolutionara dar nu este o magie. Primele rezultate vin dupa minim 300 de ore de munca. Este nevoie de staruinta, rabdare si vointa sa se lucreze cu propriul copil. ABR este un proces de termen lung si atata timp cat se lucreaza se obtin imbunatatiri. Fiind o mama cu un copil care are paralizie cerebrala pot sa spun ca este un simt extraodinar de a sti ca puterea sa fac mai buna viata copilului meu este in mainile mele.

Tuesday, November 20, 2012

ABR prezentare

 Colaborarea cu specialistii ABR va debuta cu o prezentare a metodei pentru familiile din Romania care ulterior vor putea opta pentru a urma aceasta metoda de recuperare.

Evenimentul va fi gazduit la Constanta, Sâmbătă 15 Decembrie 2012 de Asociatia Copii Suflete Sperante in colaborare cu Fundatia NANE.
NU SE PERCEPE TAXA DE PARTICIPARE SI NU IMPLICA NICIUN FEL DE OBLIGATIE, participantii avand astfel sansa de a se informa corect si complet despre ABR.